perjantai 5. helmikuuta 2016

metsästystä ja lume koe

Tammikuun alussa kävimme Annin (Kennel Karvahaalarin) kanssa vierasjahdissa Jämsässä. Koiria meillä oli mukana Kiia, Jaska, Luna, Yoda ja Kentsu.  Paljon kierrettiin tyhjiä luolastoja, mutta joitain myös saatiin. Saaliiksi mäyrä ja neljä supia. Kiitos paljon vieraanvaraisuudesta Teemulle ja koko porukalle, oli tosi kiva reissu :)


Ajokoira miehet soittelivat minulle ketusta, joka menee joka kerta ajokoiran edestä isoon rankakasaan ja se täytyisi saada pois sieltä. Lähdimme Kiian kanssa paikan päälle, enkä ollut uskoa silmiäni kun näin rankakasan missä kettu majaili. Noin 150m pitkä ja noin 5m korkea ranka kasa oli täynnä ketun jälkiä. Laskin Kiian ja ruettiin tarkastamaan rankakasaa pala palalta. Alkuun tuntui ettei Kiia saanut edes kunnon hajua, mutta pian se innostui entisestään, välillä vauhti oli todella kovaa kun se juoksi rankakasan sisällä hajujen perässä. Vajaan parin tunnin etsinnän jälkeen ajattelin ettei se kyllä löydä tuolta sitä kettua, jos se edes on enää siellä, kunnes Kiia rupesi vinkumaan hajujen perässä, silloin tiesin sen olevan lähellä. Noin kolmen metrin korkeudessa alkoikin kuulumaan kiivas haukku ja samalla kettu ampaisi pihalle rankakasasta ja samantien takaisin alle, Kiia tietenkin täysiä perässä ja kohta kuuluikin jo rääkäisy ja Kiia oli ketussa kiinni. Kiia piti hyvin pari kymmentä minuuttia ketun tiukasti otteessa, kunnes saimme ne ulos sieltä ja ketun lopetettua. Olin todella tyytyväinen Kiian, intoa riitti etsiä kettua pitkään ja ketterästi se juoksi rankakasan sisällä saaden ketun vielä kiinni, aivan mahtavaa!  


siellä jossain se kettu on...


Kiia murisee ajokoiralle ettei se vain vie Kiian saalista..


Seuraavana päivänä soittivat samat miehet, että taas olisi kettu tai kaksi pienemmässä rankakasassa, no eikun Kiia kyytiin ja menoksi. En kerennyt laskea edes koiraa irti kun kettu otti jo ritolat, miehet laskivat ajokoiran ketun perään. Laitoin Kiian vielä tarkastamaan, mutta tyhjä oli. Samaan aikaan tuli puhelu, että olisi kettu pienessä maapesässä ja tarttis koiraa. Kiia kyytiin ja paikan vaihto. Kiia löysi ketun heti ja kaivuutakin oli vain 1m. Puolessa tunnissa läpi ja koira ja kettu pihalle. Tämän ketun Kiia työsti haukkumalla, kettu oli ahtanut itsensä kiven taakse, josta se kurkisti kun otimme koiran edestä pois. Hieno homma Kiialta taas :) 


Soittelin kaverille löytyiskö häneltä koe paikkaa Kiialle jos soittaisin tuomaria paikalle. Päätimme pitää Lume kokeen eli luolakoirien metsästyskokeen 4.2. torstaina. Tuomariksi saapui Ilmajoelta Sami Mäkelä. Lähdimme aamulla aikaisin koepaikalle ja tuomarin hyväksyttyä luolaston laskin koira alle. Hetki hakua ja sit kuuluikin jo haukku. Ajan tultua täyteen avasimme luolan ja saaliiksi saatiin supi. Näin ollen Kiia sai ensimmäisen LUME1 tuloksen :) Tuomari kehui koiraa, että on parhaita hänen näkemiään russeleita.
Tässä tuomarin arvostelu:
metsästysinto: hyvä
haku: hyvä
tehokkuus: hyvä
kestävyys: hyvä
haukku: keskinkertainen
yhteistyökyky: hyvä
käyttäytyminen: hyvä
"Koeluolastona käytettiin maaluolaa jonne johti useita reikiä. Lumijälkien perusteella luolasto todettiin supikoirien asuttamaksi. Luolaston vaikeustaso oli normaali. Koira innokkaasti luolaan ja riista löytyi muutaman minuutin haun jälkeen, joka siirtyili luolastossa useaan kertaan. Koira työskenteli koko koeajan aivan riistan lähituntumassa haukkuen ja välillä pitäen sitä paikoillaan. Kun koeaika oli kulunut umpeen ja tulin vakuuttuneeksi koiran  työskentelystä, luolasto avattiin ja saaliiksi saatiin supikoira. Kaiken kaikkiaan hyvä suoritus kyseisen koirarodun edutajalta. Haku 4min. Riistatyöskentely 150min."

Kiitos paljon tuomarille, koepaikan järjestäjälle ja kaikille mukana olleille! :)
Tuomari Sami Mäkelän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti